Melyek a különböző bőrfajták?

A bőr eredete jelenleg 99%-ban 4 tenyésztett állatból származik: szarvasmarha (65%), juh (15%), kecske (9%), sertés (11%). A ov-magyar.hu által kiválasztott bőrök 100%-ban szarvasmarhabőrök (tehén és marha).

A juhbőrök (juh, kecske stb.) finom és rugalmasak. Ezeket gyakrabban tartják fenn ruhák, táskák és ….. készítéséreà óvatos emberek! Ritkán használják őket övek készítésére.

A bőrnek három fő típusa van:

  • A bőrszövet: a bőr hibátlan külső része. Az úgynevezett “full grain” bőr az első választás. Ez a legjobb, legszebb és természetesen a legdrágább bőr. A legfinomabb bőröket a “croupon”-ból, az állat hátából és farából vágják.
  • Kéreg : a bőr belső része. A bőr kérge a bőr belső, a húshoz legközelebb eső része. A bőr vastagságán végzett vágással (“hasítással”) nyerik. ez a második választék és a legolcsóbb a bőrök közül, de nem marad el az érdeklődés.
  • Bársonybőr : A bársonybőr megőrizte természetes bársonyosságát. Nagyon kellemes tapintású, és olcsóbb, mint a nubuk, de az ápolása is kényes. Kopással a nubuk és a bársonykéreg bizonyos helyeken “viaszos” megjelenést vehet fel. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen kefélje át az övet egy nagyon puha kefével, például egy nagyon puha gumírozott sörtékkel ellátott “velúrkefével”.

A bőrnek többféle kikészítése létezik

  • Pigmentált teljes bőr : pigmentekkel színezett lakkozással kikészített bőr, amely elfed néhány kisebb hibát.
  • Korrigált vagy pigmentált szemcsés bőr : olyan bőr, amelyen a hibákat nagyon enyhe csiszolással eltüntették. Lehet rá mesterséges szemcseszerkezetet nyomtatni vagy sima fedőréteggel ellátni. Ez a bőr nagyon vonzó megjelenésű, és jobban alkalmas a “divatos” kikészítésre. Az ára is kedvezőbb.
  • Köszörült bőr : különböző szemcseméretekkel rendelkező formákkal bélelt prés alatt történő áthaladással kapott kikészítés. Ez lehet bőrszemcse vagy kéreg.
  • Nubuk: egy teljes szemcsézetű bőr, amelyet enyhén csiszoltak, hogy bársonyos, finom tapintású legyen. Karbantartása nehezebb.
  • Varvasbőr : Ez egy kifordított, teljes szemű bőr. Bársonyos megjelenése a legszebb hatású, de drága bőr és kényes karbantartás.
  • Nappa bőr : ez egy teljes bőr, amely különösen finom és rugalmas, de törékeny.
  • Cuir gras : olajos oldatba merítéssel készül, amely rugalmasságot és szilárdságot kölcsönöz neki.
  • Merített bőr : a felületfestett bőrökkel ellentétben a masszában, merítéssel festik.
  • Felületileg mosott bőr : ez a kezelés öregített megjelenést kölcsönöz neki. A vintage rajongóknak! Közel áll az úgynevezett “öregített bőrhöz”.
  • Printelt bőr : övekhez széles körben használják, úgy állítják elő, hogy a bevont bőrt egy présen keresztül vezetik, amely különböző dombornyomott vagy nem dombornyomott mintákat gravíroz. Az öv személyre szabásának módja az eredeti minta kiválasztásával. A választék nagyon változatos!

Sok más bőr létezik, különösen egzotikus állatok bőréből. Jelenleg nagyon szigorú jogszabályok korlátozzák a felhasználásukat, megkövetelve, hogy az állatok csak szigorúan szabályozott keretek között működő farmokról származzanak. De a legtöbbször ezek a változatok ma már szarvasmarhabőrre nyomtatott reprodukciók, “krokodil-stílusban” vagy “kígyó-stílusban”. Ez üdvözlendő!

És ne felejtsük el!

  • Műbőrök vagy utánzatok, amelyek poliuretánból, akrilból …vagy újrahasznosított vegyületekből készülnek. Ezek gyakran gyönyörű megjelenésűek, nagyon közel állnak a valódi bőrhöz. Kevésbé drágák és könnyebben karbantarthatók. Bár nyilvánvalóan semmi sem rendelkezik a gyönyörű bőr varázsával! …
  • A növényi bőr, az újonnan érkező, kielégíti azokat a felhasználókat, akik ellenállnak az állat használatának! Létezik egy ananászlevél rostjaiból készült bőr, a Pinatex. De 1 m 2 “bőrhöz” 16 láb ananászra van szükség.

Az Apple Skin almabőr, amely almaradványokból és félig poliuretánból készül. Ezek rugalmas, vízálló anyagok, a priori ellenállóak, de egyelőre használatuk anekdotikus marad.

Most már többet tudsz a bőrről, így már csak rajtad múlik, hogy kiválaszd a bőr vagy műbőr övedet katalógusunkból.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük